erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
19259
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19259

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gereconstrueerde gevel van 1653, door de Vrienden van Oud Gent hier herbouwd in 1960 (gevelsteen), doch afkomstig van het E. Anseeleplein. Zandstenen voorgevel met trapgevel (6 treden + topstuk) drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Registerindeling door middel van waterlijsten ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de kruiskozijnen. Overkragende bovenverdieping op rondbogen rustend op voluutvormige consoles; gelijkaardige boogvelden bij de bovenvensters en in de geveltop. Uitgewerkte muurankers in de zwikken. Centrale deur met tussendorpel op consooltjes en getralied bolkozijn bovenlicht.

Oorspronkelijke achtergevel van 1660-1661, uitziend op de Lieve, hersteld in 1958. Trapgevel van drie traveeën met drie bouwlagen waaronder zichtbare kelderverdieping, opgetrokken uit bak- en zandsteen. Overkragende verdieping op rondbogen, kruis- en bolkozijnen in zandstenen omlijsting met negblokken. Toegevoegd terras op het water.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 113, stadsrekening 16 van 1660-1661.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19259 (Geraadpleegd op )