is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Veerleplein en omgeving
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gereconstrueerde gevel van 1653
Deze vaststelling was geldig van tot
Gereconstrueerde gevel van 1653, door de Vrienden van Oud Gent hier herbouwd in 1960 (gevelsteen), doch afkomstig van het E. Anseeleplein. Zandstenen voorgevel met trapgevel (6 treden + topstuk) drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Registerindeling door middel van waterlijsten ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de kruiskozijnen. Overkragende bovenverdieping op rondbogen rustend op voluutvormige consoles; gelijkaardige boogvelden bij de bovenvensters en in de geveltop. Uitgewerkte muurankers in de zwikken. Centrale deur met tussendorpel op consooltjes en getralied bolkozijn bovenlicht.
Oorspronkelijke achtergevel van 1660-1661, uitziend op de Lieve, hersteld in 1958. Trapgevel van drie traveeën met drie bouwlagen waaronder zichtbare kelderverdieping, opgetrokken uit bak- en zandsteen. Overkragende verdieping op rondbogen, kruis- en bolkozijnen in zandstenen omlijsting met negblokken. Toegevoegd terras op het water.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)