erfgoedobject

Breedhuis

bouwkundig element
ID: 19267   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19267

Beschrijving

Nummer 34-36. Breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak (pannen), uit midden 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel, horizontaal geleed door imitatiebossage op de benedenverdieping en kordons. Bredere en licht uitspringende poorttravee gemarkeerd door imitatiehoekstenen en een bijkomende vensteromlijsting onder een kroonlijst op de tweede verdieping. Rechthoekige muuropeningen, bovenvensters met geprofileerde omlijstingen. Met spiegels versierd hoofdgestel en gekorniste kroonlijst op modillons.

Nummer 36. In achterbouw bevinden zich de resten van een in 1887 opgetrokken beeldhouwerswerkhuis, waarvan de gevel echter tussen de twee wereldoorlogen op een banale wijze verbouwd werd. Bakstenen constructie van negen traveeën, twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), met poorten op de begane grond en rechthoekige vensters op de verdiepingen. In interieur nochtans een behoorlijk door middel van ijzeren spanstangen verstevigd houten spant, waarvan de spantbenen op binnenpilasters rusten.

  • Kadaster Gent, mutatieregisters.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19267 (Geraadpleegd op 28-02-2020)