Rijhuizen

Beschrijving

Breedhuis van twee bouwlagen en twintig traveeën, samengesteld van rechts naar links uit een poorttravee die toegang verleent tot de voormalige Sint-Baafskring, heden een achterin gelegen studentenhome ook Apostelhuizen nummer 10, een enkelhuis van vier traveeën, een dubbelhuis van vier traveeën en voorts enkelhuizen van twee traveeën en een deurtravee, nummer 18, die leidt naar een achterin gelegen vleugel met openbare bibliotheek. Afgedekt met zadeldak (pannen) en uit eind tweede kwart 19de eeuw. Eenvoudige bepleisterde lijstgevel, nummers 4-8 herbepleisterd in de tweede helft van de 19de eeuw: voorzien van imitatiebanden op de begane grond, bovenvensters in geprofileerde omlijstingen met stucsluitsteen en versierd hoofdgestel. Rechthoekige vensters; verdieping horizontaal gemarkeerd door doorlopende kordon. Benedenvensters van nummers 6, 8, 16 beluikt. Rechthoekige poort van de zogenaamde Sint-Baafskring ingeschreven in omlijsting met pilastervormige rechtstanden, bekronend hoofdgestel en gebogen fronton met klossen in twee uitgelengde consoles. Rechthoekige deur van nummer 18 in een geriemde omlijsting met oren onder een kroonlijst op klossen.