erfgoedobject

Steegbeluik

bouwkundig element
ID
19304
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19304
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Steegbeluik (1873) met toegang op straatbreedte. Tweezijdig bebouwd, blokje van twee huizen vrijstaand achteraan. Grondvorm, met onder meer een knik in rechter gevelfront, wordt bepaald door de vroegere perceelsvorm (tuin). Opmerkelijke beeldvorming doordat zowel de toren van de Sint-Machariuskerk, als de fabrieksschouw van het complex Buitenhof links en rechts in het perspectief van het steegbeluik liggen.

Onderkelderde woningen van twee bouwlagen met blinde zolderverdieping, twee traveeën (spiegelbeeldschema) onder zadeldak (Vlaamse pannen). Toegang afgesloten door middel van twee gepunte gietijzeren grenspaaltjes; in het midden van het beluik een opmerkelijke gietijzeren pomp met dierenkop als spuwer.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieregisters Gent.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Steegbeluik [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19304 (Geraadpleegd op 14-06-2021)