Huis Lousbergs-De Hemptinne

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Keizer Karelstraat
Locatie Keizer Karelstraat 75, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis de Hemptinne

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Huis Lousbergs-De Hemptinne

Deze bescherming is geldig sinds 18-10-1995.

Beschrijving

Huis de Hemptinne, gebouwd in opdracht van katoenfabrikant F. Lousbergs naar ontwerp van Louis Eyckens in de periode 1842-1848. Na zijn dood in 1858 verkocht aan de industrieel J. de Hemptinne, die het huis laat uitbreiden met een neogotisch bijgebouw voor het personeel en een huiskapel. Thans nog steeds in het bezit van de familie de Hemptinne.

Neoclassicistisch herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde lijstgevel met horizontale gevelgeleding door de doorlopende arduinen lekdrempels. Middenrisaliet van vier traveeën: op de begane grond gemarkeerd door arduinen rondboogarcade met sluitsteen, op de middenverdieping rechthoekige vensters in arduinen omlijsting met bekronend driehoekig fronton op consoles, op de bovenste verdieping rechthoekige arduinen vensteromlijstingen met oren. Hoofdverdieping onderlijnd door balustrades tussen postamenten. Beluikte rondboogvensters met waaier op begane grond. Spiegeldecoratie op zijtravee en in hoofdgestel. Rondboogpoort in de arcade met versierd bovenlicht.

Bepleisterde achtergevel geritmeerd door geblokte pilasters. Geaccentueerde traptravee: groot steekboogvenster met neogotisch maaswerk waarin gebrandschilderde glasramen, erboven buste op console in medaillon. L-vormige aanbouw van één bouwlaag, voor het deurvenster van de trapkast met bekronende balustrade. Rondboogdeur met gekleurde glasramen.

Bakstenen neogotisch bediendehuis en kapel, gebouwd naar ontwerp van baron Jean Bethune, onder leiding van L. Gildemyn circa 1863. Verticaal belijnde gevel door middel van nissen waarin kruiskozijnen en spitsboognissen met drielobben. Middentravee uitlopend in puntgeveltje.

Aanleunende neogotische baksteenbouw van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Dichtgebouwde begane grond door recente bouw. Tweede bouwlaag met getoogde vensters. Bovenste verdieping met huiskapel verlicht door middel van spitsboogvensters. Drie spitsboogvensters in de puntgevel aan de straatzijde. De polychrome muurschilderingen en het mobilair zijn verdwenen.

Mobilair: Rijkelijk gedecoreerd interieur. Imposant trappenhuis met vloer van Italiaanse marmer, gemarmerde muren, acht gecanneleerde Korinthische zuilen en een mahoniehouten staatsietrap, op de bordes groot neogotisch brandglas met ondermeer voorstelling van Vlaamse vorsten, waaronder Keizer Karel. Voorts tapijten en meubilering in Louis-Philippestijl. Voormalig bureel van Jozef de Hemptinne bekleed met Mechels leder. Centrale verwarming aangebracht door Jean de Hemptinne in 1909 (72 radiatoren).

  • HELBIG J. 1906: Le baron Bethune fondateur des écoles St-Luc, Etudes biographiques, Lille, 365.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1979

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Keizer Karelstraat

Keizer Karelstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.