erfgoedobject

Nijverheidsgebouw

bouwkundig element
ID
19335
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19335

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nijverheidsgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Volgens opschrift boven ingang "ste. Ame. J.J. Dierman". Bouwopschriften vermelden: "Architecture industrielle - J. Tytgat ingenieur A.I.G. - Gand anno 1928" en "entreprises générales Albt. D'Havé-Gand". Belangrijke bijdrage tot de Gentse industriële bouwkunst in de zogenaamde nieuwe zakelijkheid, door de evenwichtige verdeling van de volumes in de strakke compositie aangepast aan de functionele inrichting. Aan de straatzijde beglaasde wand met verticaliserend accent door bakstenen lisenen, gevelritmiek doorbroken door betonnen borstweringen en beëindigd door betonnen hoofdgestel in typische vormgeving van de twintiger jaren.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Het gebouw, gelegen aan de Keizer Leopoldstraat, is verlaagd tot twee bouwlagen, met behoud van de kenmerkende lisenen en het betonnen hoofdgestel. Ook de gevelstenen met vermelding van de ontwerper en uitvoerder zijn bewaard. Het schrijnwerk is wel vernieuwd en de muuropeningen op de begane grond zijn gedicht.

Datum:

Relaties

  • Is deel van
    Ham


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Nijverheidsgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19335 (Geraadpleegd op )