is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nijverheidsgebouw
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nijverheidsgebouw
Deze vaststelling was geldig van tot
Volgens opschrift boven ingang "ste. Ame. J.J. Dierman". Bouwopschriften vermelden: "Architecture industrielle - J. Tytgat ingenieur A.I.G. - Gand anno 1928" en "entreprises générales Albt. D'Havé-Gand". Belangrijke bijdrage tot de Gentse industriële bouwkunst in de zogenaamde nieuwe zakelijkheid, door de evenwichtige verdeling van de volumes in de strakke compositie aangepast aan de functionele inrichting. Aan de straatzijde beglaasde wand met verticaliserend accent door bakstenen lisenen, gevelritmiek doorbroken door betonnen borstweringen en beëindigd door betonnen hoofdgestel in typische vormgeving van de twintiger jaren.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Het gebouw, gelegen aan de Keizer Leopoldstraat, is verlaagd tot twee bouwlagen, met behoud van de kenmerkende lisenen en het betonnen hoofdgestel. Ook de gevelstenen met vermelding van de ontwerper en uitvoerder zijn bewaard. Het schrijnwerk is wel vernieuwd en de muuropeningen op de begane grond zijn gedicht.