School van de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Sedert 1980 "JOBO-school" (JOngens BOrnem). Parochiale jongensschool gesticht in 1904 door Eerwaarde Heer J.J. Van Roosbroeck, pastoor van Bornem in de periode 1883-1913. Bestaande gebouwen werden ingericht als klaslokalen, het onderwijs werd toevertrouwd aan de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Oostakker. Bouw van drie nieuwe klassen met erboven een feestzaal in 1911. Uitbreiding met nieuwe schoolvleugel in 1915. Bouw van een woonhuis voor de broeders (nummer 4) in 1922-1923. School nogmaals uitgebreid in 1930 (nieuwe klassen, directiebureel, bibliotheek en turnzaal) en in 1985.

Schoolvleugel, van links naar rechts bestaande uit een vijf traveeën brede constructie van 1915 (zie gedenkplaat), een gedeelte van zes traveeën van 1930 (zie gedenkplaat) en aansluitend de nieuwe bouw, in gebruik sedert 1985 (eerstesteenlegging 24/9/1983, zie gedenkplaat). Oude gedeelten van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, Vlaamse pannen); met uitzondering van het verschil in baksteen, gelijkaardig uitzicht; steekbogige muuropeningen. Parallelle vleugel van 1911 ten noorden; twee bouwlagen onder zadeldak (golfplaten); rechthoekige muuropeningen.

Broederhuis, neotraditioneel bakstenen complex van twee bouwlagen onder gecombineerde bedaking met getrapte dakvensters. Combinatie van lijst-, tuit- en trapgevels. Decoratieve verwerking van witte steen onder meer voor muurbanden en kruiskozijnen. Rechthoekige deur met lateiconsoles en rondbooglicht.

Op de bovenverdieping, haaks ingebouwde huiskapel met driezijdige sluiting in sobere neogotische stijl; spitsboogvensters met gekleurd glas in lood en heiligenmedaillons. Interieur met houten spitstongewelf en neogotische banken.

• MAEREVOET J., 500 jaar onderwijs in Bornem. Van telraam tot computer, Beveren, 1988, p. 101-113.