erfgoedobject

Huis Legein

bouwkundig element
ID
19399
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19399

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Legein
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Huis Legein". Enkelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen); opgetrokken uit bak- en zandsteen in de 16de eeuw, hersteld in het derde kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel gemarkeerd door een korfboogarcade steunend op zandstenen halfzuiltjes met geprofileerde basis en kapiteel. Zandsteenblokken in de zwikken. Korfboogvensters, op de bovenverdieping met arduinen dagkanten. Vroegere muurband ter hoogte van de onderdorpels. Sporen van cartouches op de fries. Tudorboogvormige poort: geprofileerde omlijsting van zandsteen met negblokken en gebogen druiplijst op horizontale aanzetten.

Zijgevel van verankerde en beschilderde baksteen met rechthoekige vensters.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis Legein [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19399 (Geraadpleegd op )