Herberg Sashuis

Beschrijving

Sashuis, herberg en tot restaurant aangepast bijgebouw rechts, in kern naar verluidt opklimmend tot de 17de eeuw, zoals ook blijkt uit de inplanting op de kaart van "de Castelnye van Bornem" door Jeremias Semeelen, 1637. Op de mutatieschetsen van het kadaster verschijnt in 1853 een volledig nieuw volume met onder meer een schuin ingeplant en aansluitend bijgebouw, dat qua inplanting blijkbaar iets meer naar voor springt.

Verankerde baksteenbouw met lijstgevel van vier traveeën en één bouwlaag (twee aan erfzijde) onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen). Zijtuitgevels met muurvlechtingen; rechthoekige muuropeningen onder houten latei in rechter zijgevel; licht getoogd in linker zijgevel.

Ten zuidwesten driebeukige bakstenen langsschuur van drie traveeën geritmeerd door lisenen, onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen), vermoedelijk van circa 1853.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bornem, schetsen 1853/1.