erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
19407
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19407

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Door zijn groot volume en fraaie voorgevel opvallend herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak (nok evenwijdig met de straat, Vlaamse pannen). Volgens archiefstukken aanvankelijk een woning van twee bouwlagen en drie traveeën uit begin 19de eeuw (?)- waaraan in 1837 twee rechtertraveeën toegevoegd werden; huidige bepleisterde en met stuc versierde neoclassicistische lijstgevel met dubbelhuisopstand, volgens archiefstukken van 1868. Bredere en licht uitspringende middentravee gemarkeerd door het balkon op rolwerkconsoles en met balustrade boven de deur. Rechthoekige muuropeningen van de benedenverdieping in geprofileerde arduinen omlijstingen op een dito plint en onder dito kroonlijst. Rechthoekige bel-etagevensters gevat in geriemde omlijstingen verrijkt met een vrouwenhoofdje op de sluitsteen en tot de lekdrempel afhangende festoenen; voorts kroonlijsten op consoles. Bovenste steekboogvensters in geriemde omlijstingen met oren voorzien van lage ijzeren leuningen. Verdiepte borstweringen tussen postamenten versierd met spiegels en op de bovenste verdieping met lamberkijnen. Rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting met pilastervormige rechtstanden uit begin 19de eeuw; ijzeren vulling van de deur met initialen P & P, R.J. Hoofdgestel met onversierde fries, kroonlijst met tandlijstversiering en klossen, boven de middentravee gekornist en op modillons.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1837/6322 en 1868/11098.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19407 (Geraadpleegd op 08-03-2021)