Brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij

Beschrijving

In achterbouw bevindt zich de vroegere brouwerij F.A. Vindevogel, vanaf begin 20ste eeuw brouwerij A. Serruys, en thans een drankenhandel. Alhoewel wij het interieur niet konden bezoeken lijken voor zover merkbaar vanaf de ten noorden ervan gelegen parking en van in een nabijgelegen woning al de onderdelen uit de historische ontwikkeling nog aanwezig, met uitzondering van de vroeger in de zuidwestelijke hoek gelegen mouteest.

Achter het woonhuis aan de Lange Violettestraat bevindt zich een constructie uit begin 19de eeuw met nok parallel met de straat, van twee bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Deze bezit een onderdoorgang naar een smalle binnenkoer, aan weerszijden geflankeerd door éénlaagse bouwsels (wagenhuizen en/of opslagruimten, links circa 1850 en rechts circa 1900), rechts uitlopend op een tweelaagse constructie (eveneens circa 1850) onder schilddak (Vlaamse pannen). De oorspronkelijke brouwerij uit begin 19de eeuw - waarvan de gebouwen nog bewaard zijn: twee bouwlagen, onder schilddak - paalde hieraan ten westen, tegen de loop van de vroegere Oude Schelde. Linkergevel werd in 1872 overbouwd, hetgeen nog steeds duidelijk merkbaar is, zowel in de perceelstructuur als in de constructies.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.
  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 179, nummer 32.