erfgoedobject

Stadswoning Het Ossenhooft

bouwkundig element
ID
19414
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19414

Juridische gevolgen

Beschrijving

Diephuis, voorheen zogenaamd "Het Ossenhooft", heden café "Het Tonneke". Drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1738 op de fries onder het bekronende fronton van de voorgevel. Verankerde, bepleisterde klokgevel met rode imitatiebaksteenbeschildering, volgens archiefstukken opgetrokken ter vervanging van een houten gevel in 1738; oorspronkelijk met dubbelhuisopstand en een gesculpteerd ossenhoofd als sluitsteen voor de thans verdwenen rondboogpoort. Bovenverdieping begrensd door geblokte hoekpilasters en afgelijnd door een hoofdgestel met op de hoeken een verkropping van de kroonlijst en centraal een driehoekig fronton. Rechthoekige boven- en een zoldervenster met kwartholle dagkanten en in vlakke beschilderde omlijstingen. Geveltop afgelijnd door platte banden die uitlopen op voluten, rustend op postamenten en voorzien van een ronde dekplaat, waarschijnlijk voor verdwenen siervazen. Voorts bekroond met een driehoekig fronton. Verbouwde benedenverdieping heden met een parement van vierkante geglazuurde tegeltjes, onder een rechte kroonlijst met drupstenen op de hoeken.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 179, nummer 19.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning Het Ossenhooft [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19414 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.