erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
19421
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19421

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis opgetrokken in 1865 naar ontwerp van architect G.E. L'Hoste volgens archiefstukken op de plaats van de Sint-Annakapel (1644). Grondvesten van de oude Sint-Annakerk in 1953 blootgelegd in de tuin. Onderkelderd enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak (pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met getraliede keldergaten in de arduinen plint. Benedenverdieping met afgevlakte bossage en in arduinen omlijstingen gevatte steekboogvormige muuropeningen, verrijkt met stucsluitstenen. Bovenvensters in geriemde omlijstingen met oren, op de bel-etage onder rechte kroonlijsten en met kleine rocaillemotieven onder de oren. Links steekboogvormige koetspoort met beglaasde ijzeren deurvleugels. Hoofdgestel met casementen in de fries en kroonlijst met tandlijst en op met stuc bewerkte modillons.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1865/10798.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19421 (Geraadpleegd op )