erfgoedobject

Tuinkapel

bouwkundig element
ID
19432
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19432

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tuinkapel gesitueerd in de langgerekte tuin gelegen tussen de Nederschelde en de achtertuintjes van de nummers 221-223, en toegankelijk langs een fraai ijzeren hekken tussen de tegenover elkaar gelegen huizen nummers 147, 149 en 151, 153. Bak- en natuurstenen neoclassicistische kapel opgetrokken in tweede helft 19de eeuw en heden met de rugzijde tegen een lage tuinmuur midden in een eendenhok. Voorzijde bestaande uit een rondboog met geprofileerde booglijst op imposten en met sluitsteen, zwikken gevuld met ruitmotiefjes; gevat tussen pilasters op geprofileerde basis, met fijne spiegel en engelenhoofdje tussen gekruiste vleugels en op rolwerk onder de abacus. Afgelijnd door een hoofdgestel met gelede architraaf en kroonlijst op consoles, voorts bekroond met een driehoekig fronton met schelpmotief op de hoeken, lijst met meandermotief opklimmend tot een centraal kruis met rozet. Bakstenen zijgevels afgezet door dezelfde pilasters en bekroond met idem hoofdgestel.

Mobilair: Altaar met gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tuinkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19432 (Geraadpleegd op 13-05-2021)