erfgoedobject

Onderpastorie en pastorie Begijnhof

bouwkundig element
ID
19435
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19435

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige onderpastorie en pastorie. Contract voor opbouw pastorie volgens archiefstukken (Klein Begijnhof) van 1634. Twee dubbelhuizen van twee bouwlagen, oorspronkelijk uit tweede kwart 17de eeuw en van respectievelijk vier en zes traveeën voorzien van een bakstenen lijstgevel met getrapte dakvensters. Volgens archiefstukken werd de pastorie in 1827 ontdaan van zijn dakvensters en verhoogd tot een lijstgevel met entablement. In 1853 werd de gevel van de pastorie rechts uitgebreid met vier traveeën in de richting van de nieuw opgerichte rijschool van de ruiterij kazerne. Heden een doorlopende bakstenen lijstgevel van veertien traveeën met vlak omlijste rechthoekige muuropeningen, getraliede benedenvensters. Eenvoudig hoofdgestel met gelede architraaf en kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1827/6288 en 1853/8736.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onderpastorie en pastorie Begijnhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19435 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.