erfgoedobject

Convent Sblonden

bouwkundig element
ID
19439
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19439

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorheen "Convent Sblonden", heden Home Onze-Lieve-Vrouw, volgens archiefstukken (Klein Begijnhof) van 1638. Oorspronkelijk min of meer L-vormig en gesitueerd aan de ene kant van het verbindingsstraatje tussen het centrale binnenplein en de Achterstraat. Aan het verbindingsstraatje uitgebreid met een vleugel in derde kwart 19de eeuw zodat een onregelmatig U-vormig complex tot stand kwam.

Korfboogvormig poortje met afgeschuind profiel en sluitsteen, ingeschreven in een gecementeerde trapgevel (3 treden + topstuk) met schijnvoegen. Geveltop met centrale kleine rondboognis in een omlijsting eindigend op voluutjes en voorzien van een gebogen druiplijst met rechte uiteinden; opschrift "ave regina florum" onder lekdrempel; beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met bloemenkrans tussen de handen. De achterzijde van het poortje draagt het opschrift "Geloofd zij Jezus Christus".

Neogotische tuinkapel afgedekt met zadeldak links tegen de binnenmuur van de voortuin.

Dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen) tussen twee zijtrapgevels en voorzien van twee getrapte dakvensters met kruiskozijnen en gedateerde cartouchevormige gevelstenen (1638). Haakse zijvleugel van zes traveeën en twee bouwlagen, met schilddak (leien) voorzien van twee getrapte dakvensters welke door middel van gevelstenen gedateerd zijn 1854. Bakstenen lijstgevel voorzien van steekboogvormige muuropeningen met natuurstenen negblokken.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Convent Sblonden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19439 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.