Nieuw Convent Heilige Antonius

Beschrijving

Zogenaamd "Nieuw Convent Heilige Antonius", volgens archiefstukken (Klein Begijnhof) van 1630. Gesitueerd in de noordoostelijke hoek van het binnenplein, omringd door een ommuurde tuin en de Achterstraat. Bestaande uit een 17de-eeuws breedhuis als hoofdgebouw waarvan de voorgevel duidelijk heropgebouwd is in de tweede helft 19de eeuw, en rechts uitgebreid met in T-vorm ingeplante vleugels uit tweede helft 19de eeuw.

Steekboogvormige poort met licht kwarthol profiel in een gecementeerde trapgevel (3 treden + topstuk) waarin een omlijste rondboognis uitgespaard is met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Dubbelhuis van vijf traveeën met zadeldak (Vlaamse pannen) tussen twee zijtrapgevels en voorzien van twee getrapte dakvensters. Getoogde bovenvensters met beschilderde hoek- en boogstenen. Rechthoekige benedenvensters met vernieuwde bovendorpels en ontlastingsbogen. Korfboogvormige deur ingeschreven in een rechthoekige natuurstenen omlijsting met kwarthol profiel bovenaan versierd met een aan linten en strikken opgehangen gesculpteerde vruchtenslinger, sluitsteen met vrouwelijke Heilige figuur onder een rechte druiplijst. Bolkozijn als bovenlicht. Geschilderde en verankerde achtergevel van zes traveeën voorzien van een tuitvormig dakvenster met korfboogvenster boven de tweede linker travee.