Burgerhuis en bijgebouwen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Lievekaai, Sint-Widostraat
Locatie Lievekaai 1, Sint-Widostraat 14-20, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Beeldbepalend burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Burgerhuis
gelegen te Lievekaai 1, Sint-Widostraat 14-20 (Gent)

Deze bescherming is geldig sinds 12-01-1987.

omvat de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Burgerhuis en bijgebouwen
gelegen te Lievekaai 1, Sint-Widostraat 14-20 (Gent)

Deze bescherming is geldig sinds 12-01-1987.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Datering17de eeuw, 18de eeuw

Beschrijving

Beeldbepalend gebouw opgetrokken uit bak- en zandsteen in de loop van de 17de eeuw, verbouwd in de eerste en tweede helft van de 18de eeuw. Huis van twee verdiepingen, aan de voorkant met een lijstgevel van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen), afgelijnd door een onderbroken brede kroonlijst op klossen. Rechthoekige deuren en vensters waarvan de kruiskozijnen vermoedelijk volgens archiefstukken werden verwijderd in 1768. Sterk verweerde geblokte zandstenen vensteromlijstingen met oren uit de eerste helft van de 18de eeuw. Op de bovenverdieping smeedijzeren rococoleuningen (1768). Tweede en vijfde travee benadrukt door de uitgewerkte, heden vliegende dakvensters voorzien van vleugelstukken afgelijnd met voluten en bekroond met een driehoekig fronton (eerste helft van de 18de eeuw). De linker zijgevel, uitziend op het water, bestaat uit een trapgevel (6 trappen + topstuk) en een lijstgevel respectievelijk van twee en drie traveeën. Rechthoekige vensters in zandstenen omlijstingen met oren, overspannen met ontlastingsbogen. Bolkozijn en zolderluik in de geveltop.

Gelijkaardige rechter zijgevel in de Sint-Widostraat doch bestaande uit een tweeledige in- en uitgezwenkte top van twee traveeën begrensd door voluten met dekplaten en bekroond met een driehoekig fronton. Twee blindvensters op de bovenverdieping; geveltop met bolkozijn en sporen van gevelstenen. Lijstgevel van drie traveeën; twee rechter vensters van verhoogde begane grond boven een overwelfde kelder op centrale zuil. Achtertrapgevel (8 trappen + topstuk).

Eénlaagse bijbouw achter het woonhuis, met zadeldak (Vlaamse pannen). Aan de waterkant met drie kruiskozijnen op de benedenverdieping en vijf bolkozijnen op de bovenverdieping; in de Sint-Widostraat met rechthoekige venster en poort en een gedichte korfboogpoort van zandsteen (eerste helft van de 18de eeuw?).

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 181, nummer 3.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1979

Relaties

maakt deel uit van Lievekaai

Lievekaai (Gent)

maakt deel uit van Sint-Widostraat

Sint-Widostraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.