Traditioneel hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Lievestraat
Locatie Lievestraat 2, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Traditioneel hoekhuis

Deze bescherming is geldig sinds 02-02-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Fraai traditioneel onderkelderd hoekhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen), opgetrokken uit bak- en zandsteen in de 17de eeuw (?). Grondig gerestaureerd met vernieuwd materiaal onder meer Euvillesteen. Aan de straatkant twee verankerde trapgevels (4 trappen en 9 trappen + topstuk, rechts trapgevel met bolbekroning), afgelijnd door hoekblokken, van twee en drie traveeën. Beluikte kruiskozijnen met hoek- en negblokken, overspannen met ontlastingsbogen van alternerend bak- en zandsteen. Kruiskozijn en laadvenster in geveltop. Rondboogpoort met negblokken. In de rechter trapgevel: rechthoekige deur met bolkozijn als bovenlicht. Achtertuitgevel met muurvlechtingen. Zijgevel aan de Lieve van drie en een halve travee en twee bouwlagen, en na een gevelknik drie traveeën en drie bouwlagen (laatst genoemde met 16de-eeuwse kern). Zelfde gevelordonnantie als voorgevel. Twee getrapte dakvensters. Haakse aanbouw uit de 16de eeuw onder afgewolfd zadeldak: nagenoeg blinde trapgevel, verankerde zijgevel met rechthoekige muuropeningen onder dubbele rollagen. Uitgebreid met een gelijkaardige traditionele lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen; dakvenster met tuitgeveltje voorzien van gebogen zoldervenster. Eveneens zijtuitgevel met muurvlechtingen.

Mobilair: Overwelfde kelders. Kamers in verschillende stijlen bewaard. Gotisch trappenhuis. Behouden dakgebinte.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1979

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lievestraat

Lievestraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.