erfgoedobject

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson met tuin

bouwkundig element
ID
19497
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19497

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit de tweede helft van de 19de eeuw zogenaamd "Villa De Groote", naar de laatste privé-eigenaar; vanaf 1949 politiebureau en openstelling van de tuin als zogenaamd Astridpark, verfraaid met bronzen beeld van Koningin Astrid van J. De Decker (1960). Laatst genoemde ontstond door samenvoeging met de eigendom van Piers de Raveschoot, aan de straatzijde afgesloten met ijzeren hekken, zie bewaarde gietijzeren hekpijlers met bolbekroning. Rechts arduinen hekpijlers met bolbekroning.

Alleenstaand herenhuis in empirestijl. Rechthoekig grondplan met aan de straatkant halfcirkelvormige uitbouw onder koepeldak (kunstleien). Bepleisterde lijstgevels op arduinen onderbouw versierd met imitatiebanden. Geaccentueerde straatgevel door de uitbouw van drie traveeën voorzien van rondboogvensters met bekronend medaillon verfraaid met bustes, en tenslotte door de smeedijzeren neorocaillebalkons ondersteund door hermen. Achtergevel vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw aangepast in neoclassicistische stijl. Vijf traveeën brede lijstgevel gevat tussen superposerende pilasters en gemarkeerd door een met gelijkaardige pilasters afgezette middenpartij van drie traveeën, laatst genoemde opengewerkte begane grond geritmeerd door halfzuiltjes en bekroond met attiekverdieping. Sobere zijgevels van drie traveeën. Overigens rechthoekige omlijste vensters.

Mobilair. Bewaard empire-interieur met centraal het salon met de cirkelvormige aanleg van de erker, geritmeerd door rondboogdeuren en -vensters. Beschilderde penanten in laatclassicistische stijl, met vogels, vazen en profielen van figuren uit de klassieke oudheid; adelaars op bol in de zwikken. Grissailleband met mythologisch tafereel. Koepel met architectonische trompe-l'oeil beschildering. Fraaie parketvloer met inlegwerk. In de kamer ernaast fraaie marmeren schouw met verwerking van porselein in cartouches, en beschilderde deuren.

Behouden achthoekig tuinpaviljoentje daterend uit eind 19de eeuw.

  • Stadsarchief Gent, Atlas Goeghebuer, F. 144/D.82.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19497 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.