erfgoedobject

Huizenrij P.C. Cammaert

bouwkundig element
ID: 1951   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1951

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huizenrij P.C. Cammaert, eertijds palend aan de gelijknamige brouwerij. Eclectische eenheidsbebouwing met verspringende gevellijn, van 1900. In het bouwarchief bevindt zich een bouwaanvraag van 27/9/1895 "tot het maken ener vitrien in het huis" met een tekening van het "balkon met balustrade van het balkon", sterk gelijkend op de erker van het huidige nummer 2.

Burgerhuizen van samen twaalf traveeƫn en twee bouwlagen onder diverse daken (nok parallel aan straat). Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen, op de verdieping in uitgewerkte entablementomlijsting. Meanderfries tussen eerste en tweede bouwlaag. Nummer 2 met houten erker in neo-renaissancestijl en uitgewerkte deurtravee; in nummer 6 medaillons met initialen CP (verwijzend naar Cammaert-Poppe) en jaartal 1900.


Bron     : De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1995


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Huizenrij P.C. Cammaert [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1951 (Geraadpleegd op 02-06-2020)