Stoommoutmakerij N.V. Frans Van der Cruyssen-De Moor & Cie

Beschrijving

De rechterzijde van deze steeg wordt gedomineerd door de gebouwen van de in 1876 gestichte stoommoutmakerij N.V. Frans Van der Cruyssen-De Moor & Cie. Het bedrijf werd in datzelfde jaar opgericht in achterbouw van een thans verdwenen woning in de Gillis Coppinsstraat, en paalde slechts deels aan de Gillis Coppinssteeg (namelijk de graanmagazijnen, zie infra); de vroegere hoofdgevel is nu bereikbaar via de Kartuizerlaan. Deze laatste behoort bij de vroegere mouteest (1876): kelderverdieping, begane grond (beide recent vernield door de bouw van een laadkaai) en drie bouwlagen onder plat dak (eestdak(en?) en -schouw(en?) verdwenen). Bakstenen voorgevel van drie brede traveeën gescheiden door lisenen en onder de gootlijst verbonden door een bogenfries. Gedichte en blinde rondboogvensters onder bakstenen booglijst op imposten; overhoekse baksteenfriezen onder de arduinen lekdrempels.

Interieur geconstrueerd door middel van troggewelven tussen ijzeren I-balken, thans verbouwd.

Ten westen van deze mouteest graanmagazijnen, met industriële gevel palend aan de Gillis Coppinssteeg. Vijf bouwlagen met kleine getoogde openingen en zware verankering, onder drie aanleunende zadeldaken. Deze laatste bezitten een fraaie, eveneens uit 1876 daterende, binnenconstructie in hout, waarbij zware moerbalken uit twee tot drie delen samengesteld dienden. Per moerbalk werden, op de plaats der lassen, twee ondersteuningspunten voorzien: deze bestaan telkens uit een afgeschuinde houten kolom, waarop een - door middel van bouten aan de moerbalk verankerde - slof met geprofileerde uiteinden; sommige houten kolommen werden later door elders gerecupereerde gietijzeren zuiltjes vervangen. Om de horizontale bewegingen tegen te gaan werden sommige moerbalken op een eerder empiristische wijze met elkaar verbonden door middel van links op de moerbalken staande trekstangen.

In 1884 werd, na sloping van een aantal arbeidershuisjes, de mouterij in de Gillis Coppinssteeg voorzien van een exacte kopie van de hoofdgevel uit 1876. De banalere bijbouw ten westen van de graanmagazijnen dateert uit 1909, nadat het bedrijf in handen gekomen was van de firma Bauters-Brabant.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent