Huizen in pleinbeluik

Beschrijving

Interessant driezijdig bebouwd pleinbeluik, met oudere kernen, achter smalle overbouwde toegang. De woning in voorbouw (nummer 21, zonder nummer) werd in 1832 in een voor- en achterhuis opgedeeld, in 1865 werd eerst genoemde nogmaals in een beneden- en een bovenhuis (met toegang via houten trap, links in overbouwde doorgang) verdeeld.

Het beluik zelf kwam reeds gedeeltelijk in begin 19de eeuw tot stand; het grondplan onderging bijna geen wijzigingen sedertdien. De twee parallelle gevelrijen links (nummer 33-39) en rechts (nummer 27-31) van het pleintje kwamen waarschijnlijk tussen 1820 en 1830 tot stand, maar zijn duidelijk afkomstig van verbouwingen van oudere constructies; woning nummer 25, welke zich links van de toegang bevindt en de gevel van een vierde pand naast nummer 27 inbouwde, kwam in 1832 tot stand, rug-aan-rug met een thans gesloopt rijtje van drie arbeidershuizen. Al de beluikhuizen bezitten twee bouwlagen, twee traveeën met spiegelbeeldschema, onder zadeldak (lessenaarsdak bij nummer 25) (Vlaamse pannen); rechthoekige openingen op hardstenen dorpels, in verankerde en vroeger gewitte gevel op gepikte plint.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.