Poortgebouw van Stedelijk Slachthuis

Beschrijving

Stedelijk Slachthuis. Het huidige complex gebouw gevat tussen de Gandastraat, Nieuwe Beestenmarkt, Slachthuisstraat en Voorhoutkaai omvat een resterende vleugel (langs de Voorhoutkaai en Slachthuisstraat) van het nieuwe slachthuis gebouwd naar ontwerp van architect Louis Roelandt en vermoedelijk afgewerkt door stadsarchitect A. Pauli tussen 1853 en 1857, op de plaats van het gesloopte Spanjaardkasteel. Circa 1950 werd een vleugel langs de Nieuwe Beestenmarkt vervangen door het huidige, zakelijke bakstenen hoofdgebouw en in 1963 werden nieuwe vleugels aan de Gandastraat en Voorhoutkaai naar ontwerp van stadsarchitect J. Trefois toegevoegd (gevelsteen).

Oudste vleugels: deel van de wasplaatsen van het slachthuis in een functionele doch nog stijlvollere baksteenarchitectuur als de recentere gebouwen. Eénlaagse vleugel met beschilderde bakstenen gevels, geleed door lisenen en langs de Voorhoutkaai doorbroken door poorten. Aanvankelijk centraal, hoger oplopende partij met gedeeltelijk gedichte rondboogvenstertjes onder bakstenen booglijst en kleine omlijste oculi onder de gootlijst. Getoogde, getraliede vensters aan de Slachthuisstraat.

• Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, F.19/D.15.

Aanvullende informatie

Van het oorspronkelijke slachthuis is enkel nog het oude poortgebouw overgebleven. Het gebouw staat aan het einde van de Voorhoutkaai, waar nu het Coyendanspark is. Het gebouw staat nu bekend als Herberg Macharius en doet dienst als buurthuis.

• Informatie verkregen van E. De Wilde (11 februari 2014).