Parochiekerk Sint-Vincentius à Paulo

Beschrijving

Gelegen op een driehoekig plein tussen Luipegem en Bovenstraat. Eveneens driehoekig pleintje voor de kerk, afgezet met leilinden.

Historiek

In 1894-1895 werd Branst officieel erkend als hulpparochie van Bornem. In 1880 bouw van een heden verdwenen kapel, tegelijkertijd gebruikt als gebedsruimte en vrije school. Vervangen door de huidige neogotische kerk naar ontwerp van de provinciale architect L. Blomme van 1897, op grond in 1895 geschonken door de gebroeders Van Velsen, brouwers te Bornem (zie Bornem, Mouterijstraat). Bouw aangevat in 1898; inwijding 11/10/1900 (zie marmeren gedenkplaat achteraan in de kerk).

Beschrijving

Eenvoudige neogotische kruiskerk met basilicale opstand en half ingebouwde westtoren, schip van drie traveeën, transept van één travee met vlakke sluiting en iets lager koor van vier traveeën (twee blinde) met driezijdige sluiting; twee zijkapellen en sacristie (zuiden) in oksel transept en koor. Vrij rijzige baksteenbouw onder kunstleien bedaking. Vierkante westtoren van drie geledingen onder leien naaldspits; doopkapel en polygonale traptoren aan noordzijde, bergplaats aan zuidzijde; decoratieve verwerking van natuursteen, onder meer voor boogveld in spitsboogportaal, waterlijsten en steigergaten; spitsbogige muuropeningen. Schip geritmeerd door steunberen; voorts spitsbogige vensters, eenlichten voor de zijbeuken en drielichten in de basilicale bovenwand van de middenbeuk.

Deels bakstenen, deels bepleisterd en beschilderd interieur met kruisribgewelven; spitsboogarcade op zuilen met koolbladkapiteel en octogonale arduinen sokkel. Neogotisch meubilair (altaren, koorgestoelte en biechtstoel). Schilderij "Het doopsel van Christus", gesigneerd F. Eyskens, 1959.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Bestuur Monumenten en Landschappen, Hoofdbestuur Brussel, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, plannen.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Bornem/Branst, Sint-Vincentius à Paulo, dossier 1.
  • MAEREVOET J., Met Lupo van de Bron naar Bornem, Beveren, 1990, p. 37-38.