is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning met achterliggende woningen
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
Deze vaststelling was geldig van tot
Breedhuis van drie traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen), minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Volgens archiefstukken werd de voorgevel in 1824 herbouwd naar ontwerp van architect J.B. Van de Cappelle tot een lijstgevel met rondboogvormige deuren op de benedenverdieping voorzien van booglijsten op imposten en rechthoekige bovenvensters. Later verhoogd tot een lijstgevel van drie bouwlagen. Volgens archiefstukken werd de benedenverdieping als volgt aangepast in 1866: linker deur veranderd tot rechthoekige deur en twee rechter traveeën tot ruim rechthoekig winkelraam en deur in houten pui. Heden bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, twee blinde zijvensters op de bovenste verdieping. Linker deur, voorzien van bovenlicht met houten waaier, vormt de toegang tot twee achter het rijhuis gelegen en aangebouwde kleine woningen. Originele pui vervangen in het tweede kwart van de 20ste eeuw door een eenvoudiger omlijsting met klein gekleurd glas in lood.
Tweelaagse achteraanbouw van vier (?) traveeën; onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw; verankerde en bepleisterde lijstgevel met gepekte plint en rechthoekige muuropeningen.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)