Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis van twee bouwlagen, heden met voorgevel van vijf traveeën, onder twee haakse zadeldaken (Vlaamse pannen) met verschillende dakhelling. Volgens archiefstukken aanvankelijk twee huizen, waarschijnlijk uit de 16de of 17de eeuw, van links naar rechts een tuitgevel van één travee en een trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, aangepast tot een lijstgevel van twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat) in 1819. Het hoekhuis met Zilverhof, waarvan de behouden rechter zijgevel weinig veranderingen ondergaan heeft, droeg als huisnaam "Den Engel". Huidige lijstgevel met dubbelhuisopstand, vernieuwd bakstenen gevelparement en natuurstenen negblokken rondom de getoogde deur. Getoogde vensters. Voor het recent uitgevoerde oplapwerk van de voorgevel vertoonde deze zandstenen hoekstenen, boogstenen en banden van oudere doch gewijzigde muuropeningen. Lagere, verankerde en witgeschilderde bakstenen rechter zijgevel onder steil zadeldak uit de zeventiende eeuw: lijstgevel met gepikte plint, oorspronkelijk vijf traveeën, heden drie op de bovenverdieping en twee op de benedenverdieping. Sporen van een gedicht bovenvenster met kruiskozijn in de eerste travee. Voorts rechthoekige vensters en een hangende goot. Haaks achter deze zijgevel bevindt zich een half behouden verankerde bakstenen trapgevel (7 treden?) met gewijzigde muuropeningen en sporen van gebogen rollagen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1819/3204.