erfgoedobject

Poortomlijsting

bouwkundig element
ID
19628
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19628

Juridische gevolgen

Beschrijving

Volgens archiefstukken oorspronkelijk een breedhuis van één bouwlaag van 1759, heden een breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, met schilddak (Vlaamse pannen). In de 19de eeuw verhoogd en aangepast tot een bepleisterde lijstgevel met rechthoekige bovenvensters. Behouden rechthoekige poort links en licht getoogde benedenvensters waarvan twee met halve houten luiken.

Links aangebouwde, korfboogvormige koetspoort, eveneens van 1759: ingeschreven in een rechthoekige arduinen omlijsting met kwarthol beloop, pilastervormige rechtstanden, booglijst voorzien van vlakke sluitsteen en aanzettend op imposten; aflijnende rechte kroonlijst.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 246, nummer 4.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Het nijverheidsgebouw, opgevat als een breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën (nummer 4), bleek in 2014 gesloopt en vervangen door een nieuwbouw. De blauwe hardstenen omlijsting van een korfboogvormige koetspoort van 1759 bleef wel bewaard.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Poortomlijsting [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19628 (Geraadpleegd op )