erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
19648
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19648
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Vervallen dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 15de eeuw. Huidige gevelopstand daterend van een aanpassing uit de tweede helft van de 18de eeuw (?). Later gecementeerde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen voorzien van houten roedeverdeling. Verankerde bakstenen rechter zijgevel met voornamelijk rechts tot op de derde bouwlaag sporen van de 15de-eeuwse constructie: zandstenen negblokken, ontlastingsbogen en de aanzet van een veelhoekig, uitkragend zandstenen hoektorentje.

In een achterbouw (20ste eeuw), de voormalige Turkse moskee, bleef op de begane grond een brede geprofileerde zandstenen pilaster van ongeveer twee en een halve meter hoog bewaard, waarschijnlijk van de kapel van het Prinsenhof.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19648 (Geraadpleegd op 21-06-2021)