erfgoedobject

Twee burgerhuizen ontworpen door Richard Goetgeluck

bouwkundig element
ID
19656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19656

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gelijkaardige, onderkelderde en art-nouveaugetinte rijhuizen van ieder twee traveeën en drie bouwlagen, van circa 1908 naar ontwerp van architect R. Goetgeluck. Lijstgevels van witgeglazuurde baksteen met donker gekleurde horizontale banden en boogstenen; arduinen vensterdorpels, boogstenen en - lijsten of imposten met ijzeren I-balken als latei. Bredere venstertravee, licht uitspringend en met sierankers voor nummer 101. Ruim keldervenster en benedenvenster, bel-etage met balkon; ijzeren leuning van nummer 101 met typische art-nouveaumotieven.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1908/S/8.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Aan Sint-Annastraat nummer 97 hangt een gedenkplaat voor de soldaat Maurice Goebbels die op het einde van de Eerste Wereldoorlog te Handzame stierf. De plaat hangt aan zijn ouderlijk huis. Een kleine signatuur verwijst naar "R. DE MEYER GAND". Maurice Goebbels ligt in Brussel begraven, op het kerkhof van Elsene. Het grafmonument daar is ontworpen door de Gentse beeldhouwer Geo Verbanck en in brons gegoten door Verbeyst.
  • DEPESTEL, SARAH, Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen, 2009.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Twee burgerhuizen ontworpen door Richard Goetgeluck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19656 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.