Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Ruim dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak (leien) voorzien van twee dakkapellen. Naar verluidt grondig verbouwde 17de-eeuwse kern. Ontpleisterde, verankerde bakstenen lijstgevel in rococostijl, volgens archiefstukken resulterend uit een verbouwing van 1758. Lage zandstenen plint. Centrale brede poorttravee gemarkeerd door een rondboogvormig bovenvenster met brede hollijst en geblokte bandomlijsting, afgedekt door een kleine rechte kroonlijst. Bekronend driehoekig fronton geopend met vierlobbige oculus. Rechthoekige vensters met strekse ontlastingsboog, beluikte benedenvensters en bovenvensters met behouden duimen. Spiegelboogvormige poort, volgens archiefstukken van 1756, omlijst door smalle, platte en geblokte band (baksteen) en afgelijnd door middel van gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden. Eenvoudig hoofdgestel met gelede architraaf, ter hoogte van de middentravee aanzettend op zandstenen rocococonsoles. Verankerde en beschilderde bakstenen achtergevel van vijf traveeën en twee bouwlagen, uit het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw doch met latere aanpassingen. Licht getoogde vensters met vlakke bepleisterde omlijstingen. Bredere middentravee gemarkeerd door een dakvenster met driehoekige frontonbekroning.

Mobilair: zandstenen gotische schouw in de keuken; salon met marmeren schoorsteenmantel, schouw en lambriseringen met rijke stucornamenten in rococostijl.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 138, nummer 3, nummer 2.