Refugiehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Refugiehuis

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 16de eeuw. Rest van het voormalige klooster der rijke klaren, opgericht in 1613, waarschijnlijk in hun refugiehuis aldaar. Drie overblijvende traveeën van een vleugel van zeven traveeën van het voormalig clarissenklooster welke in 1839 en in 1916 gedeeltelijk afgebroken werd. Bovenverdieping vermoedelijk aanpassing van midden 19de eeuw. Verankerde en witgeschilderde bakstenen lijstgevel met enkelhuisopstand. Overkragende bovenverdieping op verhoogde tudorbogen rustend op geprofileerde kraagstenen. Rechthoekige benedenvensters en deur met kwartholle dagkanten, brede verdiepte en gestrekte tussendorpel telkens in het midden versierd met twee putti die een schild vasthouden met de initialen IHS, MA en M. Licht getoogde bovenvensters onder een recent vernieuwde gootlijst.

• Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, D.81/F.143.
  • HEINS A. 1898: Restes d'une maison du XVIe siècle, Inventaire archéologique de Gand, Gent, 83.