erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
19674
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19674

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Imposant herenhuis met neoclassicistische inslag uit eerste kwart 20ste eeuw. Vijf traveeën en drie bouwlagen, onder mansardedak (leien), voorzien van vier oeils-de-boeuf en een centraal dakvenster met vleugelstukken en een gebogen fronton. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand. Benedenverdieping met afgevlakte bossage boven de hardstenen plint. Bovenverdieping met horizontale banden en door cordons gemarkeerde vensterregisters. Omlijste, rechthoekige muuropeningen, op de bel-etage verrijkt met een sluitsteen en festoenen, lekdrempelversiering op de derde bouwlaag. Hoofdgestel met spiegels op de fries en kroonlijst met tandlijst op versierde consoles.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19674 (Geraadpleegd op )