erfgoedobject

Steegbeluik

bouwkundig element
ID
19682
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19682
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Verwaarloosd en onbewoond steegbeluik, nummer 74bis en verder, rechterzijde uit einde 18de eeuw en begin 19de eeuw en de links huizenrij van 1829-1853. In het begin van de rechter gevelrij: achtervensters van het huis zonder nummer uit het begin van beluik nummer 66-72. Nummer 74bis en 76 uit einde 18de eeuw, van één bouwlaag, twee traveeën (spiegelbeeldschema) onder zadeldak met dakvenster onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen). Links van deze palen de achtergevels van de woningen nummer 70 en 72, en vervolgens vijf woningen van circa 1820-1830. Laatst genoemde met anderhalve bouwlaag, twee traveeën (spiegelbeeldschema) op begane grond en een opening in het midden boven beide traveeën in de tweede bouwlaag. Van de linker huizenrij zijn de eerste twee (voorheen drie) woningen een verbouwing van 1853 van oudere kernen, kwamen de twee volgende huizen in 1829 tot stand, en de laatste vier in 1834. Grosso modo met dezelfde kenmerken als de achterste huizen der rechterzijde. Alle woningen met zadeldak (Vlaamse pannen), een gewitte verankerde gevel op gepikte plint, oorspronkelijk getoogde openingen en kolenbakken onder de vensters.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Steegbeluik [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19682 (Geraadpleegd op )