Parochiekerk Sint-Macharius

Beschrijving

Centrale inplanting, rondom met linden beboomd. Neogotische kruisbasiliek, opgetrokken in 1880-82 uit rode baksteen en hardsteen naar ontwerp van Arthur Verhaegen-Lammens en uitgevoerd onder leiding van architect E. Nève. Westelijke toren slechts afgewerkt in 1893 en hersteld onder leiding van Bressers in 1956. Vervangt de vroegere parochiekerk in 1835 ondergebracht in de refter van de Sint-Baafsabdij. De plattegrond omvat een vierkante westelijke toren (links), een driebeukig basilicaal schip van vijf traveeën, een uitspringend transept en een koor van twee traveeën met vijfzijdige sluiting, en tot slot een zuidelijke sacristie en een noordelijke kapel. Puntgevels en drielichten verwijzen naar de gotische stijl uit XIII. De middenbeuk, afgedekt met zadeldak, overwelfd met houten spitstongewelf, zijbeuken onder lessenaarsdak eveneens met houten overwelving.

Mobilair. Hoofdaltaar en tabernakel van 1881-82. Preekstoel overgebracht van de abdijkapel, gemaakt door P.C. De Preter in 1851. Orgel van Karel Anneessens van 1885. Neogotische biechtstoelen.

• S.N. 1974: 100 jaar Sint-Macariusparochie Gent, Gent.