Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: gevels en daken

Beschrijving

Breed herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak (leien) voorheen bekroond met smeedijzeren wereldbol, heden geplaatst in de binnentuin; twee onversierde oeils-de-boeuf boven de zijtraveeën. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op plint van Lediaanse steen, volgens archiefstukken van 1734, licht aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw. Hoge rechthoekige vensters, ramen met roedeverdeling. Vier middentraveeën boven het onversierde hoofdgestel bekroond met een groot driehoekig fronton met onregelmatige oculi in de hoeken en centraal weelderig stucwerk met Louis-Philippe-omlijsting en bekronend vrouwenhoofd. Rechthoekige poort met arduinen rechtstanden en arduinen kroonlijst op consoles (derde kwart van de 19de eeuw).

Fraaie achtergevel in rococostijl: lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen, begrensd door hol geprofileerde hoekpilasters en geflankeerd door naar voren uitspringende zijgevels van één travee. Rechthoekige vensters omlijst door verticaal doorlopende platte banden. Markerende, bredere en inspringende middentraveeën, begrensd door hol geprofileerde pilasters op geprofileerde basis; eindigend op kuifstuk met omlijst radvenster onder een driehoekig fronton met naar binnen gebogen uiteinden rustend op stucconsoles. Omlijst middenvenster gevat tussen geblokte muurdammen en op een arduinen kroonlijst op consoles (voorheen balkon ?): bekroond door een veld met fraai stucwerk waaronder bladwerk, lamberkijn met kwast. Vier kleine dakkapellen boven het eenvoudig omlopend hoofdgestel.

Totaal vernieuwd en verbouwd interieur.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 289, nummer 7.

Aanvullende informatie

Voorbij de deuren van de inkomhal van het Vredeshuis bevinden zich twee oorlogsgedenktekens. Eén voor de herdenking van de 131ste Poolse Wing tijdens de Tweede Wereldoorlog. De plaat werd in 1995 door Poolse vliegeniers aan de stad Gent geschonken. Een tweede plaat herdenkt Arthur De Vetter, een politieke gevangen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • DEPESTEL, SARAH, Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen, 2009.