Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, mansardedak (leien en Vlaamse pannen) met zijaandaken. Bouwaanvraag volgens archiefstukken daterend van 1751 met vermelding van architect David 't Kindt; jaartal 1755 in cartouche boven deurvenster van de gevel. Kwaliteitsvolle, bepleisterde en geschilderde lijstgevel in rococostijl, op een plint van Lediaanse steen. Rijk uitgewerkte middentravee boven de kroonlijst gemarkeerd door een gebogen fronton met fijne stucrocailles; daarnaast twee eenvoudige oeils-de-boeuf. Zijtravee met rechthoekige, vlak omlijste vensters met verticaal doorlopende platte banden; door de samenvoeging van de benedenvensters werd de oorspronkelijke gevelordonnantie nochtans verbroken. Spiegelboogvormige vleugeldeur in de middentraveeën; kwarthol beloop met neuten en imposten, gevat tussen smalle geblokte banden en bekroond door middel van sluitsteen onder gestrekte kroonlijst; latere vleugeldeur met sierlijk smeedwerk in de deurlichten en bovenlicht met eenvoudige houten waaier. Spiegelboogvormig deurvenster met kwarthol beloop, weelderige bovendorpelversiering van stuc met rocailles en centrale cartouche, empireleuning. Eenvoudig hoofdgestel met gelede architraaf.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 289, nummer 8.