erfgoedobject

Schoolgebouw in neoromaanse stijl

bouwkundig element
ID
19733
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19733

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beschilderd bakstenen schoolgebouw in neoromaanse stijl volgens bouwaanvraag van 1856. Voorgevel met dubbelhuisopstand en centraal dakvenster met rondboognis en bekronend kruisbeeld. Rondboogvensters in geprofileerde arduinen omlijsting onder booglijst, verbonden door imposten; doorlopende onderdorpels. Geaccentueerde centrale deurtravee met rondboogdeur met dubbele booglijst opgevangen door zuiltjes en geflankeerd door hogere zuilen die een hoofdgestel met identiek bovenvenster dragen. Mooie houten roedeverdeling. Gevelaflijning met boogfries op arduinen consooltjes onder een overkragende kroonlijst.

Links en rechts van het hoofdgebouw en erachter gelegen: nieuwe schoolgebouwen en doorgang naar het voormalige klooster van Doornzele in de Doornzelestraat, heden behorende tot dezelfde school (zie Doornzelestraat nummer 19).

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1856//8548.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Aan de gevel van het Sint-Salvatorinstituut (zusters van de H. Vincentius) bevindt zich een eenvoudige, vierkante witmarmeren gedenkplaat. In de steen werd de tekst gekapt : 'DEKENIJ SALVATORSTRAAT / GEDACHTENIS / AAN DE / GESNEUVELDE GEBUURTEKINDERS / 1914- 1918', waaronder 5 namen. Aan beide zijden van de namen werden 2 koperen fakkelhoudertjes bevestigd, die nog te zien zijn op de foto uit 1980 (SAG), maar waarvan er vandaag slechts 1 aan elke zijde overblijft. De gedenkplaat is gesigneerd door "ED. GHYSELINCK SCHOOLSTRAAT 10 GENT".

  • DEPESTEL S. 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schoolgebouw in neoromaanse stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19733 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.