Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Beschrijving

Tweezijdig bebouwd breed steegbeluik, achter brede open toegang. Gekasseide steeg met achteraan gemeenschappelijke toiletten, en waterkraan links achter toegang; kolenbakken onder de vensters.

Dit beluik kwam in vier bouwfasen, en in opdracht van evenveel bouwheren tot stand: De woningen nummers 48-56 werden in 1833 gebouwd: beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën volgens spiegelbeeldschema. Woning links van nummer 56 werd in 1852 gebouwd: twee bouwlagen, twee traveeën met repeterend schema ten opzichte van nummer 56. De woningen nummers 48-58 zijn even hoog, onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen); rechthoekige openingen met hardstenen dorpel; verankerde beraapte gevels op gecementeerde plint. De huizen nummers 60-74 kwamen in 1880 tot stand; nummers 42-46 in 1866 (na sloping van vroegere bebouwing).

Woningen van twee bouwlagen (doch hoger dan nummers 48-56), twee traveeën met repeterend schema; onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige openingen met hardstenen dorpels op begane grond, en op doorlopende druiplijst rustend op gecementeerde lijst tussen de bouwlagen. Verankerde ruw beraapte gevel op gecementeerde plint.

Erachter, éénlaags fraai bakstenen gebouw gemarkeerd door twee zijrisalieten met puntgevel en eveneens geritmeerd door lisenen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.