erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
19761
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19761

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Onderkelderd diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen, onder een zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot 17de eeuw. Volgens archiefstukken in 1777 voorzien van een fraaie nieuwe voorgevel in Lodewijk XVI-stijl, bleef met uitzondering van enkele onbelangrijke aanpassingen gaaf bewaard. Bepleisterde en geschilderde klokgevel met dubbelhuisopstand. Licht uitspringende deurtravee gemarkeerd door geblokte banden en bij de aanzet van de geveltop afgelijnd door een kroonlijst. Vlak omlijste, rechthoekige benedenvensters voorzien van 19de-eeuwse rolluikkasten. Bovenvensters van zijtraveeën gevat in een vlakke omlijsting met oren en rozetten in uitgespaarde bovenhoeken; festoenen opgehangen aan de lekdrempelconsoles. Rechthoekige deur met rolluikkast, ingeschreven in een geriemde arduinen omlijsting met oren, op neuten; bovenhoeken gevuld met rozetten en voorts afgezet met een rechte kroonlijst. Geveltop begrensd door platte banden, geopend met een rechthoekig zoldervenster; boven een entablement bekroond met een driehoekig fronton waarin een blinde omlijste oculus. Verankerde achterpuntgevel van twee traveeën en twee bouwlagen.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 304, nummer 78.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19761 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.