Pastorie Sint-Stefaanparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie, recent grondig gerenoveerd als dokterswoning met omhaagde voortuin. In het Provinciaal Archief Antwerpen bevindt zich een dossier uit de periode 1836-1842 met een discussie betreffende de keuze tussen grondige herstellingen of wederopbouw van de oude pastorie; uiteindelijk kiest men voor grondige aanpassingswerken (onder meer verhogen van "eene stagie" (mezzanino?, zie bouwnaad) die gelijk gesteld worden met heropbouw; het bijhorende plan is echter niet aanwezig, zodat niet achterhaald kon worden of het om dit gebouw gaat. L. Mees spreekt van de heropbouw van een pastorie naar ontwerp van F. Drossaert in 1841. Een ontwerp voor verbeteringswerken van L. Blomme van 1875 vertoont echter hetzelfde uitzicht als heden.

Breedhuis met gedecapeerde lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen + volgens bouwnaad later toegevoegde mezzanino, deels gedicht, onder schilddak (nok parallel aan straat, leien), opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw (?). Verhoogde begane grond, verzonken muurankers en rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpels. Grotendeels gedichte, steekbogige mezzaninovensters. Een bouwnaad en zandstenen hoekblokken links van de deur verwijzen naar een verbouwing.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Hingene, dossiers 2-3.