erfgoedobject

Stadswoning met klokgevel

bouwkundig element
ID
19776
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19776

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning met klokgevel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Ontpleisterde bakstenen klokgevel uit derde en vierde kwart 18de eeuw, met Lodewijk XVI-inslag. Licht uitspringende middentravee, op de benedenverdieping gemarkeerd door de brede deur in een arduinen rechthoekige omlijsting op neuten, uitgespaarde bovenhoeken en aflijnende kroonlijst in het verlengde van de puilijst. Rechthoekige vensters met vlakke bakstenen omlijsting en onder versierde fries op de bovenverdieping. Licht verdiepte borstweringen. Spiegelboogvormig, vlak omlijst zoldervenster met houten tussendorpel en waaiervormig bovenlicht. Geveltop bekroond door middel van een driehoekig fronton met gestrekte uiteinden.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoning met klokgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19776 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.