Rentmeesterswoning in Lodewijk-XVI-stijl, volgens literatuurbronnen gebouwd in 1807-1808 door Jean-Ferdinand van Goethem, rentmeester van het kasteel en griffier van de Algemene Dijkage. Als bouwmeester wordt in sommige literatuurbronnen de toenmalige hoofdarchitect van de stad Tienen aangehaald, met name F. Drossaert. Tot voor enige jaren bewoond door de dijkgravin, rentmeesteres (1988); een klokkentoren eigen aan de "Algemene Dijkage" om bij noodweer de klok te luiden, bevindt zich op het dak.
Gedecapeerde lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat, leien) met dakkapellen onder driehoekig fronton en klokkentoren. Rechthoekige vensters in arduinen, mogelijk hergebruikte, omlijsting met merktekens MD, verwijzend naar een 18de-eeuwse steenkappersfamilie; bewaard houtwerk en vermoedelijk later toegevoegde luikduimen. Rechthoekige deur in uitgewerkte arduinen omlijsting met Lodewijk-XVI-motieven; bewaarde eiken deur en uitgewerkt gietijzeren bovenlicht met empiremotieven. Klassiek, bepleisterd hoofdgestel. Oculi in de zijgevels. Begroende achtergevel met gelijkaardig uitzicht: rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond, in bepleisterde, vlakke omlijsting met arduinen dorpels.
Interieur
Gaaf bewaarde binnenarchitectuur en decoratie in empirestijl: onder meer hal voorzien van decoratieve zuilen (hout met beschildering van imitatiemarmer) met Egyptisch kapiteel; bureau met haardplaat gedateerd 1688 (afkomstig van Hoboken) en rode tegelvloer; eetkamer met typische empireschouw; keuken met Vlaamse haard en witte tegelbezetting; speels opgevatte kinderkamer met talrijke bloemmotieven en rijke variatie van materialen; hoofdslaapkamer met beschilderde panelen (huiselijke taferelen). Kelder met bakstenen tongewelven.
Rechts aansluitende toegangstravee onder steil zadeldak (nok parallel aan straat, kunstleien) met dakvenster. Rondboogpoort in arduinen omlijsting met uitgewerkte zwikken (materiaal afkomstig van het in 1790 gesloopte kasteel d'Ursel in Hoboken).
Haaks aangebouwd, voormalig koetshuis van vier traveeën met rechthoekige poorten, deels aangepast, in rondboogarcade. In de tuin: bewaarde arduinen poort- en omheiningspijlers.
- Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale Directie Antwerpen, beschermingsdossier.
- HERMANS J., De heerlijkheid Hingene, Wintam, Eikevliet,
- VAN BELLE J.L., Dictionnaire des signes lapidaires. Belgique et Nord de la France, sine loco, 1984, p. 67.