erfgoedobject

Samenstel van stadswoningen

bouwkundig element
ID
19789
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19789

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoogstwaarschijnlijk oorspronkelijk een breedhuis uit de 17de eeuw (?) van acht traveeën en twee bouwlagen waarvan de huidige niet blinde bovenste vensters mogelijk overeenstemmen met vroegere dakvensters. Heden drie verschillende verbouwde lijstgevels van respectievelijk twee, drie en drie traveeën en drie bouwlagen.

Rechts (deel uitmakend van nummer 100-104), ontpleisterde en verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, op de benedenverdieping met sporen van een wigvormig ontlastingssysteem, op de bovenverdieping met duidelijke zandstenen resten van hoekblokken, speklagen en uitgebroken kruiskozijnen. Afgevlakte borstweringen.

In het midden (nummer 106) een verankerde lijstgevel bekleed met gekleurde geglazuurde baksteen, verwerkt onder meer tot banden met dambordmotief; gekleurde tegelfries met bloemmotieven.

Links (nummer 108) een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van drie traveeën met lichte rococo-inslag. Eerste twee bouwlagen begrensd door geblokte hoekbanden, houten 19de-eeuwse winkelpui op de benedenverdieping volgens archiefstukken van 1853. Vlak omlijste rechthoekige bovenvensters. Spiegelboogvormig deurvenster van de middentravee ingeschreven in een geblokte rechthoekige omlijsting met sluitsteen en voorzien van een sierlijke smeedijzeren rococoleuning.

Tweede verdieping van het linker en rechter pand met bewaard houtwerk. Later (19de eeuw) toegevoegde bovenste verdieping met eenvoudige rechthoekige vensters, blinde vensters in de zijtravee, afgelijnd door een onversierd hoofdgestel en kroonlijst met klossen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1853/8441.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De rechtse woning werd geïntegreerd bij het aanpalende hoekhuis. Deze woning werd net als de middelste woning (nummer 106) vlak bepleisterd. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19789 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.