erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 19806   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19806

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Stadswoning: deel met trapgevel
    Deze bescherming is geldig sinds 20-11-1984

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Pand bestaande uit een diephuis met een haakse linker aanbouw gelegen aan de straat, heden onbewoond en verwaarloosd.

Twee rechtertraveeën: verankerde en bepleisterde trapgevel van twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), waarschijnlijk uit 16de eeuw. Hoge zandstenen plint afgelijnd door een waterlijst en geopend met twee keldervensters met ontlastingsboog, links met op latei rustende imposten. Registers van rechthoekige vensters met kruiskozijnen en afgeschuinde dagkanten tussen waterlijsten. Overkragende bovenverdieping rustend op twee tudorbogen geschraagd door geprofileerde consoles. Rechthoekig zoldervenster onder een verspringende waterlijst. Links onder de eerste console van de overkraging bleef een console met boogaanzet bewaard van de vermoedelijk in 18de eeuw gesloopte gevel van de langsvleugel van dit complex gebouw.

Links bepleisterde en verankerde lijstgevel van drie bouwlagen en vier traveeën met zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen), uit 18de eeuw(?). Doorlopende zandstenen plint zichtbaar achter de arduinen platen van de huidige bekleding. Gevel aangepast en derde bouwlaag toegevoegd in 19de eeuw. Vlak omlijste rechthoekige bovenvensters, benedenvensters in houten omlijstingen met rolluikkasten. Onversierd hoofdgestel.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979

Aanvullende informatie

Enkel de twee rechtertraveeën, namelijk het diephuis met de verankerde en bepleisterde trapgevel, is bewaard. Het links aanpalende pand van drie bouwlagen en vier traveeën is niet langer bewaard.

Datum: 28-02-2017

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/19806 (Geraadpleegd op 22-09-2020)