Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning: deel met trapgevel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Pand bestaande uit een diephuis met een haakse linker aanbouw gelegen aan de straat, heden onbewoond en verwaarloosd.

Twee rechtertraveeën: verankerde en bepleisterde trapgevel van twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), waarschijnlijk uit 16de eeuw. Hoge zandstenen plint afgelijnd door een waterlijst en geopend met twee keldervensters met ontlastingsboog, links met op latei rustende imposten. Registers van rechthoekige vensters met kruiskozijnen en afgeschuinde dagkanten tussen waterlijsten. Overkragende bovenverdieping rustend op twee tudorbogen geschraagd door geprofileerde consoles. Rechthoekig zoldervenster onder een verspringende waterlijst. Links onder de eerste console van de overkraging bleef een console met boogaanzet bewaard van de vermoedelijk in 18de eeuw gesloopte gevel van de langsvleugel van dit complex gebouw.

Links bepleisterde en verankerde lijstgevel van drie bouwlagen en vier traveeën met zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen), uit 18de eeuw(?). Doorlopende zandstenen plint zichtbaar achter de arduinen platen van de huidige bekleding. Gevel aangepast en derde bouwlaag toegevoegd in 19de eeuw. Vlak omlijste rechthoekige bovenvensters, benedenvensters in houten omlijstingen met rolluikkasten. Onversierd hoofdgestel.

Aanvullende informatie

Enkel de twee rechtertraveeën, namelijk het diephuis met de verankerde en bepleisterde trapgevel, is bewaard. Het links aanpalende pand van drie bouwlagen en vier traveeën is niet langer bewaard.