Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool (nummer 73), heden in gebruik door Kunstkring Scheldeland en de muziekschool, en bijhorende onderwijzerswoning (nummer 75), beide opgericht naar ontwerp van provinciaal architect J. Schadde van 1866. Bouw van een galerij (zijde Louis Segersstraat), bergplaats en pompplaats naar ontwerp van E. Careels van 1904, toenmalig provinciaal architect. De school had oorspronkelijk slechts één bouwlaag, uitgebreid met twee nieuwe klassen boven op de bestaande, naar ontwerp van E. Careels van 1921.

Ingeplant op een driehoekig perceel, de vroegere "dries" of dorpsplein, tussen Leopold-, Louis Segers- en Edmond Vleminckxstraat. Deze voormalige "dries" werd door de aanleg van de Dorpsdreef in 1699 trouwens aanzienlijk verkleind.

Grotendeels beschilderde, bakstenen schoolvleugel aan de Edmond Vleminckxstraat. Lijstgevel met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag (zie bouwnaad en oude foto's), circa 1921 verhoogd met een tweede, onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen). Rondbogige muuropeningen. Zijgevels met muurbanden van gesinterde baksteen.

Aansluitende, doch achteruit springende onderwijzerswoning rechts met lijstgevel van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen); muurbanden van gesinterde baksteen en rechthoekige muuropeningen.

Aan de Louis Segersstraat: witgeschilderde bakstenen muur van de galerij van circa 1904, met grijs geschilderde muurbanden en centrale rondboogpoort onder druiplijst.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Hingene-centrum, dossiers 2, 5, 7.
  • MEES L., Geschiedenis der gemeente Hingene, [Hingene], 1979, anastatische herdruk van de uitgave van 1894, p. 300.
  • S.N., Heemkundig Jaarboek, 1972-1973, nummer 149.