Burgerhuis met achterhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met achterhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis met achterhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Patershol

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Onderkelderd diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met achterpuntgevel, uit de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw. Verankerde bakstenen trapgevel, volgens archiefstukken licht gewijzigd in 1752: bovenste trap en topstuk vervangen door gebogen fronton, voorts verwijderen van vensterkruisen en vervangen der bovendorpels. Rechthoekige bovenvensters met zandstenen negblokken en sponning per register gevat tussen waterlijsten; ontlastingsbogen met zandstenen sluit- en aanzetstenen. In de geveltop, vierkant zolderluik en omlijste ovale oculus met gebogen druiplijst tussen afhangende voluten. Gewijzigde muuropeningen op begane grond.

Achterbouw. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen), met links aandak, uit de 16de tot 17de eeuw. Bakstenen lijstgevel op plint van veldstenen. Verankerd, onder meer kruisvormig. Kleine getraliede rechthoekige benedenvensters van verschillende afmetingen. Bovenvensters met sponning. Rechthoekige deur in de middentravee. Vernieuwde hangende goot.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 302, 3.