Stedelijk stapelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijk stapelhuis

Beschrijving

Stedelijk stapelhuis, in 1921 opgericht ter vervanging van het in 1919 door brand verwoeste Entrepot (naar ontwerp van L. Roelandt, 1844), zoals blijkt uit twee herdenkingsplaten aan de voorgevel. Het ontwerp van het nieuwe stapelhuis werd uitgewerkt door de stedelijke technische diensten, onder leiding van Julius Van Volden, en uitgevoerd door de ondernemers Van Kerkhove en Gilson.

Functioneel complex, negen traveeën (symmetrisch opgebouwd met telkens drie traveeën links en rechts van toegangspartij van drie traveeën), met kelderverdieping en vier bouwlagen onder licht afhellend dak met bitumenbekleding.

Opmerkelijke brandveilige constructie met hoge draagkracht. Met het oog op bezuinigingen werden in 1921 de funderingen van het oude Entrepot - zij het na zorgvuldig onderzoek en enkele verstevigingen - hergebruikt. Hierop rust een skeletconstructie van pijlers, balken en platte welfsels uit beton met wapening van zacht staal, waartussen muren uit klampsteen opgetrokken werden. Ook de trappen, de welfstukken en de dorpels van vensters en deuren werden uit beton vervaardigd. Aan de buitengevels werd een gedeeltelijke cementbepleistering aangebracht.

• HACHE J. 1922: Het nieuwe Stapelhuis der Gentsche Haven, De Technische Gids 11.10 (juli), 296-298.