Brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij

Beschrijving

Voormalige brouwerij Eugeen Van den Berghe (1899), heden in gebruik als garages (begane grond) en deels als jeugdlokalen (verdieping).

Centraal deel van vier bouwlagen en zolderverdieping, onder twee aanleunende zadeldaken (pannen, nok loodrecht op de straat), met telkens drie traveeën geschikt onder elke puntgevel; beide delen van elkaar, en van bijgebouwen links en rechts gescheiden door middel van lisenen. Links bakstenen bijgebouw van drie bouwlagen, vier traveeën (vierde travee blind, met uitzondering van begane grond) onder zadeldak evenwijdig aan de straat; laaddeur op tweede verdieping, in tweede travee, en tussen deze en de derde travee metalen hijsarm. Rechts gelijkaardige bijbouw, doch van twee en een halve bouwlaag en twee traveeën. Openingen onder strekse boog en met hardstenen dorpels, getralied op de eerste verdieping. Begane grond verbouwd (eerste kwart 20ste eeuw?) en voorzien van rechthoekige poorten, geflankeerd door kleine rechthoekige openingen.

Plafond tussen eerste en tweede bouwlaag uitgevoerd door middel van bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken, rustend op zware I-balk; de andere bouwlagen waren niet toegankelijk.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.

Auteurs: Linters, Adriaan; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke