Verfbedrijf Lippens

Beschrijving

Het huidige verfbedrijf Lippens werd volledig ondergebracht in de gebouwen der vroegere stoom-cichoreifabriek A. & J. De Breyne (volledig nieuwbouw in 1896). Te vermelden is vooral de vroegere ast, aan noordzijde van de binnenkoer. Deze bezat oorspronkelijk twee eestvloeren, aan de gevel gekenmerkt door getoogde openingen (thans dichtgemetseld) op eerste eestvloer, en kleine boogramen op tweede eestvloer. Zadeldak (pannen) met verluchtingskap, op (recenter?) constructief interessant metalen spant (samengesteld uit profielijzers en trekstangen). Aangebouwde vierkante schouw op gietijzeren consoles.

Ten oosten van de ast bevindt zich nog een later bijgebouwd magazijn onder Polonceau-spant (eerste kwart 20ste eeuw).

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgi√ę, Architectuur, Stad Gent, ¬†Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Linters, Adriaan, Verbeeck, Mieke